Ruiterbrevet

Wie een sportlicentie bij Paardensport Vlaanderen wilt aanvragen, dient een ruiterbrevet te behalen. Maar de brevettenwerking wordt voor zoveel meer redenen georganiseerd. Het is een eerste stap in het opleidingstraject van de professionele ruiter. Het toetst de persoonlijke rijvaardigheden, maar ook de theoretische kennis. Wil je graag verder stromen naar een trainersopleiding van de VTS (Vlaamse Trainerschool) dan dien je ook eerst je brevet te behalen.

Er bestaan 3 soorten brevetten:

 

BEKWAAMHEID

RUITERBREVET A

RUITERBREVET B

Voor ruiters die nog te jong zijn om ruiterbrevet A af te leggen, maar toch al een licentie willen aavragen.
Min. 8 jaar oud, max. 11 jaar

Vanaf 12 jaar heb je een ruiterbrevet A nodig om een licentie aan te vragen.

Vanaf 13 jaar heb je een brevet B nodig om een wedstrijdlicentie aan te kunnen vragen. Je dient ook al je ruiterbrevet A te hebben (dit mag je op dezelfde dag afleggen).

Dressuur A
Dressuur A
Geen theorie-examen

Dressuur A
Springen A
Theorie A
Theorie verkeer

Dressuur B
Springen B
Theorie B

Niet geslaagd?

Ben je niet geslaagd voor één van de onderdelen van het examen (bv. niet geslaagd op dressuur, maar wel op springen en theorie), dan krijg je je brevet of licentie niet, maar je krijgt wel een vrijstelling voor dat bewuste onderdeel.

Begeleiding nodig?

Dan zit je bij mij aan het juiste adres! We beginnen ruim op tijd met de voorbereiding voor het ruiterbrevet. Het boek kan je bij Paardensport Vlaanderen bestellen, de theorie dien je zelfstandig thuis te leren. Heb je toch nog vragen over de theorie? Dan mag je mij die altijd tijdens de lessen stellen.

Indien je graag je brevet zou halen, meld je dat eerst aan mij vooraleer je je inschrijft voor een examen.
Op deze manier kan ik voldoende tijd inschatten om je examenklaar te krijgen.

De aankomende lessen zullen we ons dan voornamelijk focussen op de praktijk van de brevetten. We oefenen ook de proefjes voor dressuur én springen. We kunnen hiervoor zelfs eens op een andere locatie gaan trainen zodat je weet hoe je paard of pony hierop reageert.

Meer weten?